Thursday, January 4, 2007

The Barley Crusher

Maltkvern er viktig investering. Den første jeg prøvde var en "coronamølle", den fungerte utmerket for å kverne spesialmalt til minimash, men til maltbrygg var jeg ikke fornøyd så jeg kjøpte denne mølla fra humle.se. Den fungerer godt og gjorde jobben sin utmerket.

Mye vil ha mer og en sommer var jeg hjemme hos min gode venn og bryggementor Richard Tysland for å smake øl. Han hadde da kjøpt seg en Barley crusher.2 uker senere hadde jeg en også.
Den er meget god, bedre en humle.se sin mølle. Den gir meg høyere utbytte og den er lettere å justere.
Neste stopp blir vel da en Crancandstein med 3 valser?

Mitt "gamle" bryggeri

Det første jeg brukte for å lage øl var en hyttekjele som jeg hadde kjøpt på jernia. Den var på 19L og den fungerte helt greit til ekstrakt. Jeg brygget highgravity øl som jeg vannet ut for å oppnå ønsket volum.Når jeg skulle over til all-grain måtte jeg skifte. Jeg kjøpte da et meskekar fra Atle Holgar(petit) på 30 L og en 30 L kjele fra humle.se som har 2 kw varmeelement.Jeg isolerte det med et liggeunderlag for å slippe varmetap under meskingen. Fungerte bra faktisk, mistet bare 0,5cSølvpapir med masse hull fungerer som bare fy for å fordele skyllevannet i meskekaret. Billig, enkelt og greit.
Tappekran fra biltema er montert.

Det funger bra, men problemet er volumet. Jeg syns 25 liter er litt lite å ende opp med etter så mye arbeid så det var grunnen til å kjøpe nytt større bryggeri.

Øleskap

Jeg var så heldig å få et skap fra en kompis av meg som driver kiosk. det var nyoverhalt og det fungerer meget bra. Det har plass til 8 fat og har temperatur fra -2c til 15c.
Ser litt porno ut også..

Jeg skal med tiden kjøpe med en fryseboks med ekstern temperaturregulering. Jeg har ikke plass til alt i dette skapet samt jeg vil prøve å brygge lagerøl snart. Det er ikke plass til det i dette skapet.

Blichmann Beergun

Dette var en dings jeg hadde siklet på lenge så jeg var som en skolegutt når jeg fikk den i posten.
Den fungerer ved at man fyller flasker rett fra fat ferdig karbonert som en motrykksfyller, bare mye enklere.Man kobler på slangen til ølfatet(på toppen) og slangen til co2 flasken.

Den knappen jeg har fingeren på er for å "purge" co2 i flasken og den med svart gummi på er for å fylle øl. Alt er gjort med en hånd.

For å unngå skum er det noen viktige punkter å ta hensyn til.

1. Kjøl ned flaskene man skal bruke.
2. Spray en slump Co2 i bunn av flasken
3. Klem avtrekkeren helt i bunn rask
4. Ha flasker klart, om man venter for lenge blir ølet i slangen varmt og da skummer det.

Jeg bruker hurtigkoblinger fra Biltema som er beregnet for lufttrykk for å forenkle skifte mellom beergun og vanlig gasstilkobling
For å rense den fyller jeg litt stoutrens i et fat som jeg kjører gjennom slangen og beergun noen minutter.

Magnetrører

Jeg var spent på om dette ville være nok er kjøp som ble stående å støve ned i boden, men det har vært en suksess. Jeg lager 3L starter i kolben min som jeg mikser i 48 timer. Resultatet er gjær som er høyaktiv og gjærer ut på kort tid. Et eksempel er fra 1060-1012 på under 90 timer.
Jeg ble redd for at det skulle gi noen avsmak siden det gjæret ned så kjapt, men det ble et godt øl alikevel.


ROTEHODE

Mitt nye bryggeri

Jeg bestilte 2 Coleman Xtreme kjølebokser fra Ebay som kostet med 30$ pr stk og ca 90$ pr stk i frakt. De er på ca 66L så jeg bør kunne meske ca 18-20 kg malt i dem.

Jeg har montert en Zymico Bazooka screen i den som "silbunn"De ser ikke store ut på bildet, men det er de. ENORME.. Husk god plass(noe ikke jeg har)
:-) Nok en gang Blichmann kraner. BLING BLING!

Jeg er Blichmann tilhenger. Jeg vet det er jålete, men jeg digger å se det blinke i Blichmann logoer når jeg brygger.....
Dette er den nye bryggekjelen min. Den er på 150L (60x55). Jeg kjøpte den gjennom Petit Agentur for ca 4800kr. Den kostet egentlig en del mer så han var snill og ga meg en god pris.

Jeg undersøkte en del med sveisere, storkjøkken etc før jeg kjøpte, men det beste tilbudet var fra dem på 7500kr.
Jeg har montert en Zymico Bazooka screen i bunn av gryta for å filtrere, hel humle og annet gunk jeg måtte putte oppi.
Denne må jeg nok skifte ut pga
1. Den er for grovmasket
2. Hullet er montert så nærme bunn som mulig, men jeg har regnet ut at jeg mister ca 10L som vil ligge igjen.
Jeg vil derfor montere en hopstopper, de har også en slags "racking arm" som går helt nederst i gryta for å få med mest mulig av vørteren.

Brenneren var noe av det jeg syns var vrient å velge, men jeg endte opp med en fra USA. Det er en Bayou classic brenner, den har en effekt på ca 65-75kw så den klarer å koke opp vørter ganske kjapt. Jeg måtte skifte ut en del på regulatoren for å få den til å passe, men det var ingen problemer for gutta på Propanhuset.