Friday, March 20, 2009

Tips for enklere bryggedag og økt utbytte med Speidel Braumeister.

Speidel er et fantastisk verktøy å lage øl med, ingen tvil om det. Den gjør jobben så man får tid til å konsentrere seg om oppskrifter, presentasjon, et etc. Det er noen ting som er litt kronglete med den, feks er det noen som sliter med nedsatt utbytte, det er noen som syns det er tungt å løfte opp maltrøret(spesielt på 50l versjonen), det er noen som syns det blir mye søl på gulvet når man løfter bort maltrøret.. Her er noen av mine tips for å enkelt å forbedre noen av problemene.

Tips for å unngå søl samt spare ryggen når man løfter bort maltrøret.

1. Start dagen med å putte en svart søppelsekk i en gjæringsbøtte. Det er greit å ha rørepinner oppi underveis samt å kaste alt mulig man bruker, humleposer, målepipetter, tørkepapir, malt, humle etc etc. Vi bruker også denne når vi spar ut malten, enkelt og renslig.

2. Når man har løftet opp maltrøret på kanten av speidelen og er ferdig med å skylle så er det enkleste å fjerne malten "der og da". Finn frem et 1l målebeger og spa malten oppi søppelsekken som man har forberedt tidligere. Når man har fjernet mesteparten er typisk maltørert ganske lett. Man trenger ikke bruke løftebøylen engang. Bare ta tak i kantene(kan være varme) og elegant, løft den over i gjæringsbøtta/søppelposen så siste rest kan få renne av. Slik slipper man å ødelegge ryggen samtidig som man kan gå gjennom en bryggedag uten å søle en dråpe vørter.








Tips for å øke utbyttet.

3. Speidelen liker malten kværnet ganske grovt. Om du kværner for fint får du et lavere meskeutbytte, samme om du kværner for grovt, men man bør altså kværne litt grovere enn vanlig. Så grovt som mulig samtidig som alle kornene er knekt.

4. Du trenger ikke å ha 5 forskjellige mesketrinn for å få økt utbytte. Det holder som regel med innmesk på 60 og et trinn på 67c i 90min. Du kan sikkert skvise ut en ekstra prosent om du tar innmesk på 30 et trinn på 52c i 20min et på 67 i 90, men jeg syns tydelig at ølet mister litt fylde av prosteinrasten uten at jeg kan dokumentere det på noen måte..

5. Rør under meskingen. For å sette Speidelen i pausemodus trykker du bare på pil opp og pil ned knappene samtidig, da stopper den og du kan velge mellom å fortsette programmet eller avbryte det. Ved å røre, ødelegger du gangene vørteren har lagd seg og tvinger den til å lage nye. Du øker utbytte ganske mye ved å gjøre dette. Man får også mer proteiner og uklar vørter av det så man bør gjøre det med måtehold. Jeg kan ikke merke noen astringent smak av å gjøre dette. Bare man er forsiktig så man ikke søler malten ut i kokekaret så går det bra.

6. Man må skylle ut!. I instruksjonene står det at man skal la malten renne av og så tilføre rent vann til man når ønsket volum. Det ligger MYE godsaker igjen i malten som ikke blir med ut om man ikke skyller godt. For å få en optimal skylling bør man gjøre det i omganger. Det man da gjør er å fjerne deler av malten under skyllingen. Feks om man skyller med 8l vann så heller man på de første 4L og lar de skylle gjennom. Så fjerner man ca halvparten av malten fra røret som beskrevet over under punkt 2 og skyller så med de resterende 4l. Om man ikke gjør det vil det ligge mye godsaker igjen i bunn av maltsengen. Man øker utbyttet med flere prosent ved å gjøre dette istedenfor å bare spe ut vørteren med vann. Jeg har heller ikke her merket noen astringen/skallbeskhet pga dette.

7. Man kan ofte få like høyt utbytte om man bruker 12 eller 13kg. Utbyttet synker om man overdriver mengden malt man stapper i maltrøret. 13kg er etter min mening det meste, kanskje litt i overkant også av hva man kan bruke, 12 er optimalt.

8. Bunnduken i Speidelen er et kapittel for seg. Den er viktig for at man ikke skal få malt ned til pumpene så man bør prøve å fa den til å ligge i bunn selv om det er vanskelig. Jeg har fått lagd en ekstra silplate i syrefast stål som jeg legger over bunnduken. Den fungere da som en sandwich mellom de to platene. Jeg kan da røre til armen er nummen uten å være redd for å ha presset malt ut gjennom bunnplaten. Om du kan få laget en slik plate er det en god investering, men det er ikke nødvendig.


Om man følger disse tipsene vil man få en lettere/renere bryggedag med rundt 82-86% meskeutbytte.

Lykke til!

14 comments:

Anonymous said...

Hei og takk for interesante erfaringer med Braumeister.
Er i ferd med å kjøre mitt første brygg med 20 l versjonen.

Er det noe poeng å steg meske en ale eller holder det med et trinn?

Terje
temunthe@online.no

fei said...

Hei Terje!

Det holder "stort sett" å meske på ett trinn. Jeg mesket sist gang i 90min på 65c ,20min på 70c og 10m på 78c før jeg skyller.Da får jeg et øl som er lett å gjære ut og som smaker bra. Om jeg vil ha høyere FG og mer kropp mesker jeg opp mot 68c istedenfor 65c. Speidelen er bygd for tysk bryggeteknikk og de er glad i stegmesking. De første bryggene mine hadde 5 stegs meskeregimer, men problemet er at med dagens høymodifiserte malttyper blir effekten mot sin hensikt. De første ølene jeg brygget var ofte litt tynne og uten kropp. Så svaret er vel nei om man bruker malt av god kvalitet er det ingen vits.

Det er derimot morsomt å prøve for å se forskjellen mellom teknikkene.
:-)


Hvilken skal du kjøpe?

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Olle said...

Hej från Sverige!
Intressant blogg om Braumeister, har köpt en 20L själv och bryggt för första gången för några dagar sedan. Är lite nyfiken på att prova laka (skylle ut är den norska termen eller hur? Så vi förstår varandra =D) med mer vatten för att få upp preboil volym. Jag var tvungen att hälla på vatten under koket för att behålla volymen, men jag kan tänka mig att det är bättre att skylle ut mer från början. Jag tänkte runt 6.5L för 20L braumeister...tror du man kan riskera att få en bismak av så mycket? Häller du på vatten under koket för att ha kvar rätt volym eller skyller du ut så mycket som behövs till hela koket när maltröret är uppe?

Hoppas du kan läsa vad jag skriver här på svenska, jag hade inga problem att läsa norska i alla fall (till min förvåning)! :)

Ha det!
//Olle

fei said...

Hei Olle!

Jeg bruker mer vann fra starten enn det som står som anbefalt i instruksjonene. Da slipper jeg å skylle så mye. Jeg har flere ganger skyllt med 8l vann uten at jeg smaken noen astringent smak. Det er nok ganske overdrevet at man trekker ut mengder med tanniner ved å skylle for mye eller for varmt. Jeg skyller ofte med vann som er nesten 90c uten problemer. Ølet smaker godt likevel.

Svensk er ingen problem nei ;-)


Hilsen Frode

Anonymous said...

det jeg var ute etter, takk

Anonymous said...

I wish not agree on it. I think nice post. Particularly the designation attracted me to study the whole story.

Anonymous said...

Amiable post and this mail helped me alot in my college assignement. Say thank you you on your information.

Anonymous said...

Infatuation casinos? bear this untested [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] circumvent and toady to online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also discontinuation our blooming [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] counsel at http://freecasinogames2010.webs.com and beat crap folding bread !
another late-model [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] contemplate is www.ttittancasino.com , during german gamblers, sway since manumitted online casino bonus.

Anonymous said...

det jeg var ute etter, takk

djjoll said...

Forsiktig, så veldig fin)

Andreas said...

Hei!
Knallblogg, masse gode Speidel-tips her :) Jeg har et banalt spørsmål: Hva ligger egentlig i begrepet "innmesk"? Du anbefaler innmesk på 60 grader C, før et meskesteg på 67 grader C. Vil det si at du pauser Speidelen ved 60 grader C under oppvarming opp mot 67, og tilsetter malten da, før du lar den forsette (oppvarming og deretter mesketrinn)?

Det er en stund siden jeg har brygget nå, så jeg husker ikke helt hva som står i displayet - men du får vel egentlig beskjed om å senke maltrøret først når temperaturen ved første meskesteg er nådd, eller?

fei said...

Hei.

Innmesk er som du har tippet når du senker maltrøret ned i vannet.

Anonymous said...

Big bolo casino has been about since centuries earlier
the first of Redeemer, it is mathematical to judge sacrifices and use all the different variety
betting games that you should be Dae-Han-Min-Gook.
This is likewise territorial dominion to learn the past sort of gambling den
living quarters or gambling den free casino games online slots with bonus
Big Bola card game has been about since centuries before the start
of Hebrew, it is assertable to gain sacrifices and use all the past identify dissipated
games that you should be elite. This is besides mandatary to involve the other graphic symbol of gaming house assist or cassino
Stop by my web site ; free slots online with bonus no download